Török ételek/italok
Imádok forogni a konyhában, főleg amikor itthon vagyok, akkor van időm ilyesmire. Most kezdtem el jobban belemélyedni a török konyha rejtelmeibe, és észre kellett vennem, hogy néhány alapvető török élelmiszert képtelenség itthon beszerezni... Pl.: Gránátalmával elég sok ételt készítenek, de ahogy nézelődtem, nálunk ez nagyon ritkán megvásárolható gyümölcs. Talán ami jellemző az a padlizsán, így azt szinte bárhonnan megvehetjük. Ezekről bővebben majd később... Ha hűek akarunk maradni a török kultuszhoz, ami a főzésnél is jellemző, akkor nem helyettesítünk túl sok dolgot, hisz akkor pont azt az ízt tesszük mássá...
Zöldségek, gyümölcsök
Uborka: Saláták alapanyaga, gyakran kínálják mentával, joghurttal és fokhagymával.
Paradicsom: A törökök főleg frissen, sütés előtt megtöltve fogyasztják.
Vöröshagyma: A török konyha védjegye jellegzetes és erőteljes íze miatt.
Paprika: A 17.században őrökkel őriztették a paprikaültetvényeket. A csípős fajtát fűszerként, az édeset megtöltve vagy párolva használják fel.
Lencse: A két legnépszerűbb ételt készítik belőle (a "mercimek çorbasi"-t, ami paprikás lencseleves; valamint az "ezo gelin çorbasi"-t, amihez mentát használnak.
Bulgur: Búzatöret, a népszerű török "meze"(előétel), a "cig köfte" (borjúhúsból készült gombócok) és a "kibbe" (bárányhúsgombóc fűszeresen) alapanyaga is. A töretet aprítják,megfőzik, majd ledarálják.
Rizs: A piláf alapanyaga, de levesekhez, főételekhez is használják. Sós és édes ételeket is készítenek belőle.
Pisztácia: A lokum alapja, amely egy török édesség. Idővel más hozzávalókkal is bővítették. Ilyen pl.: a narancs, mandula, fahéj,csokoládé, stb. Használják sós ételekhez is, ilyenkor húsok töltelékéhez keverik.
Mogyoró: A világ mogyorótermelésének 75%-át Törökország adja, nemcsak frissen, szárítva, sózva vagy kandírozva , de húsokhoz adva valamint édességként is fontos. Fő szezonja az ősz, de egész évben terem.
Dió: A mai szír-török határ közelében találjuk Gaziantepet, amely arról is híres, hogy itt készítettek először baklavát dió töltelékkel. Ha még éretlen, akkor likőr vagy lekvár lesz belőle. Fagylaltot is készítenek belőle, de bárányhúshoz is adják.
Datolya: A törökök legfontosabb élelmiszere, mivel nagyon tömény és édes így desszertekhez kiváló.
Olívabogyó: Az olíva Törökország őshazája és gazdaságuk egyik fontos ágazata is,a világon az 5.exportőr. Az Európai Unió is a török exportból fedezi az olívaolaj szükségletének 30%-át.
Török paradicsom avagy a Padlizsán: Törökország a 4.legnagyobb termelője, náluk padlican-ként ismert. Sok ételük alapanyaga, mint pl. salátáké, a kebabé, párolt húsoké és krémeké,mártásoké is. Rengeteg A-,B-, és C vitamint,foszfort,magnéziumot,vasat,kalciumot tartalmaz. Ügyesen kombinálják krumplival,cukkinivel,káposztával,karfiollal,stb.
Görögdinnye: Minden étkezéshez felszolgálják,ritkán saláták hozzávalója is. A legjobb szomjoltó a forró napokon.
Füge: Törökország az első számú fügeexportőr.
Szőlő: A Bibliából ismert Noé volt az első aki az Ararát hegyén termesztett szőlőt az özönvíz után. Ez a mai Anatólia területén van. Törökország világviszonylatban a 4.legnagyobb szőlőtermelője, de manapság már nem használnak sok területet a termesztésére, pedig az országban közel 1000 féle szőlőfajta található.
Mazsola: A neve törökül kuru üzüm/száraz szőlő/ és legismertebb a szultánamazsola, amely kisebb mint a hagyományos, arany színű és nagyon édes. Az Oszmán Birodalom volt a legnagyobb kitermelője, így az uralkodóról nevezték el.
Alapvető italok
Rakı: Törökország nemzeti itala, ami egy pálinka fajta. Ánizzsal készítik némi erjedt szőlőt hozzádobva... Az íze a mentolhoz hasonlít, és víz hozzáadásával tejfehér lesz. A törökök hívják Aslan sütü-nek is, ami oroszlántejet jelent. Mellesleg nem kevesebb mint 300 éves történelme van :D De erről majd később... Alkoholtartalma 50%. A legkedveltebb márkák a Yeni Rakı, az Efe Rakı, Kulüp Rakısı és az Altınbaş.
Kumisz: Erjesztett tej az alapja, és kancatejből készítik. Az egyetlen olyan ital, amelyet a muszlimok is fogyaszthatnak.
Sörök: Efes pilsen,amely barna sör és a legfinomabb, mivel nincs nagy választék. Ha fehér sört szeretnénk, a Marmara az ideális.
Török kávé avagy a Türk kahvesi: 400 évvel ezelőtt honosítoták meg a kávét, Az italt az arab kávé magjából készítik, addig darálják amíg por állagú nem lesz. Hagyomány hogy ha megitta a vendég, akkor kiforditják a zaccot és megjósolják a jövőjét.
Török tea vagy Çay: Bevallom őszintén nemrég megpróbálkoztam a főzésével. Az eredmény egy nagyon fekete lé lett, amibe ha mondjuk fekete negró levét beleöntöm, az is csak világítana.Emellett nagyon sűrű lett, akár valami főzelékféle... Vagy ennyire elrontottam, vagy idővel bele fogok tanulni. Viszont finom volt, és elég kevés is kell belőle. Szóval ezt még gyakorolni kell. XD Megemlíteném, hogy Törökországban ehhez dupla teáskannát használnak, ami persze nálunk nem ismert, de néhány helyen a fővárosban beszerezhető.Ezt úgy kell elképzelni, hogy egymás tetejére lehet rakni a kettőt. Nekem persze nincsen, így két kannát használtam. Az alsóba megy a víz, a felsőbe a teafű :) Kicsit babrás, mert ugye külön kell főzögetni, de így is jó. Tea füvet ha igazit szeretnénk, akkor teaházban lehet venni. Nekem még egy régebbi teaházas mászkálásból maradt meg. Csak próbaképpen bármilyenből lehet szvsz. A fekete tea levele az pl. jó hozzá, bár én még nem kóstoltam igazi török teát. Na majd nyáron :D
Ayran: Hideg joghurtot jeges vízzel és sóval keverik, de adhatnak hozzá uborkalevet,borsot és fokhagymát is. A nyári melegben jobban oltja a szomjat mint a szénsavas italok.
|